Hoe, Wat en Waarom - Scubaqua duiktrainingen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Trainingen > Algemeen

Hoe, wat hoe

Historie

In 1992 ben ik (Lex van Lith) begonnen met duiken op Curacao bij de lokale (Padi) duikschool Wedervoort. Daarna ook in Nederland en andere landen lekker veel gedoken.


Toen ik in 1998 instructeur werd, had ik als Divemaster de nodige ervaring opgedaan bij/met duiken en het duiken aanleren. Toen al gezien dat niemand gelijk is en iedereen op zijn/haar eigen manier het makkelijkst leert, in zowel theorie als praktijk.

Maar als kersverse instructeur wil je geen risico lopen en dat betekent dat ik me precies aan het voorgeschreven cursusschema hield zoals Padi dat voorschrijft.

Natuurlijk waren er toen ook al andere organisaties die duikopleidingen verzorgden, maar ja, je gaat door in de lijn waarin je bent gestart met duiken. Wel al altijd geïnteresseerd in de wijze waarop anderen les geven en krijgen.


Toch pas in 2010 een zijstap gemaakt naar een andere Duitse organisatie FIT, die het CMAS-systeem hanteerde. En daarna zijn er in 2013, het Duitse VIST en 2014  is daar de Nederlandse NOB nog bij gekomen. Alleen hanteren ook de CMAS systematiek.


De trainingstart

Het is erg belangrijk om bij de eerste water- of duikervaring een goede, persoonlijke, begeleiding te krijgen. Duiken zal door iedereen in het eerste begin anders ervaren worden. Bij een goede persoonlijke begeleiding zullen alle risico's die tot een negatieve ervaring kunnen leiden worden voorkomen. Ook is er door de intensieve begeleiding meer tijd om dingen uit te leggen of om te oefenen.


Werkwijze

Aan elke training zijn doelstellingen aan verbonden. Bij Padi is duidleijk vastomlijnt op welke wijze de deelnemer moet worden voorbereid om aan de doelstellingen te voldoen. Bij het CMAS systeem is dat geheel vrij gelaten en mag de trainer zelf bepalen welke manier het beste is om de materie op de deelnemer over te brengen.

Wat alle bij alle opleidingsystemen geldt: veiligheid heeft de hoogste prioriteit !

Daarnaast leert niet iedereen het even snel, vandaar dat alle trainingen geheel flexibel worden gegeven. Vaardigheden zullen getraint worden op het ervaringsniveau van de deelnemer en de (weers-)omstandigheden. Pas als je de vaardigheden ook echt beheerst en zelf het vertrouwen hebt dat je het ook echt kan, wordt er verder gegaan met de volgende stap. Je wordt gebrevetteerd als alle modules zijn 'weggewerkt'... :-) .


Er zijn dus veel aspecten om een training een fijne en positieve ervaring te laten zijn. Dat is dan ook precies de reden waarom er met kleine 'groepen' wordt gewerkt. Twee deelnemers per begeleider is wel het maximum om op de hiervoor beschreven manier training te krijgen.


Mocht je twijfels hebben, vraag om referentie(s) of probeer een proefduik.


Hopelijk tot ziens op één van de trainingen !

VIST
1* NOB opleiding
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu