VIST Algemeen - Scubaqua duiktrainingen

Scubaqua duiktrainingen
Duikbrevet in een weekeinde halen? Dat kan, maar leren duiken niet. :-)

één dag intensieve duiktraining ter verbetering van trimmen ter verbetering van navigeren ter verbetering van oriënteren ter verbetering van duikhouding ter verbetering van bewustwording

Ga naar de inhoud
VIST, over ons

VIST staat voor:  Verband Internationaler Sporttaucher. Hiermee is direct duidelijk dat het om een duitse opleidingsorganisatie gaat. VIST bestaat sinds 1995.


"De toekomst van het duiken begon in 1995"
In de beginjaren negentig waren er een aantal tragische en soms fatale duikongevallen in de "Kreidesee Hemmoor" in Duitsland.
Dit belangrijke duikwater, dat voor vele duiksportontwikkelingen van groot belang is, kreeg hierdoor een slechte reputatie. Met name de berichtgevingen van "niet-vakpers" brachten een algemeen beeld van slecht opgeleidde en roekeloze duikers.

Hieruit is het idee ontstaan om een platform te creëren en zodoende een organisatie op te richten dat betere opleidingen verzorgt en het imago van de duiksport zal verbeteren. Het initiatief is vooral opgepakt door politieduikers, beroeps- en brandweerduikers, instructeurs van andere organisaties en "Bundesgrenzschutz-"duikers.

Ontwikkeling
In 1995 wordt het "Verband Internationaler Sporttaucher" opgericht. Aangezien de meeste opleidingseisen al sinds de jaren '60 bestonden, was het noodzakelijk deze opnieuw te bekijken en te beoordelen. De behoefte van alle type duikers (bijvoorbeeld diep-, wrak-, ijs-, technisch-, of gehandicapt) waren inmiddels heel anders dan toen de eisen zijn opgesteld. Door deze ontwikkeling zijn toen de nieuwe hoge VIST-opledingsvereisten ontstaan. Na enkele succesvolle opleidingsjaren zijn deze bijgesteld t.b.v. toetreding tot CMAS.
De richtlijnen voor opleiding en examinering worden sindsdien voortdurend bijgewerkt en aangepast naar aanleiding van de nieuwe onderzoeken, materiaalontwikkelingen en praktijk.


Trainingscentrum
Als VIST-trainingscentrum is er gekozen voor de Kreidesee Hemmoor. Deze lokatie biedt de condities voor het optimaal opleiden onder verschillende omstandigheden. Daarbij is de dichtbij gelegen Ostsee geschikt voor stromings- boot en wrakduiken. De verenigingsarts heeft zorg gedragen voor de medische opleidingen. Alle benodigde documenten, lesmateriaal, instructievideo van logboek tot aan T-shirt zijn geheel in huis gemaakt.

Aansluitend zijn de eerste opleidingen tot VIST-instructeur verzorgd. Zij hebben inmiddels hun kennis en ervaring aan een duizend cursisten doorgegeven. Er is nog nooit een VIST-brevet waar dan ook ter wereld geweigerd, wat staat voor het hoge opleidingsniveau van de organisatie.

FIDO en DIN EN-14153
In 2002 was VIST de mede-oprichter van de koepelorganisatie FIDO, die zich naast CMAS, CEDIP en RSTC als vierde internationale koepelorganisatie heeft gevestigd. Sinds 2004 bestaat de DIN EN-14153 norm, waarnaar VIST opleidingen verzorgd. Op basis van deze norm is het direct duidelijk welk niveau van opleiding de cursist gevolgd heeft.

Verband Internationaler Sporttaucher op dit moment
VIST heeft de opleidingen voortdurend uitgebreid en aangepast, en kenmerkt zich door een breed trainingsprogramma gesteund door CMAS.


Scubaqua duiktrainingen       Zuideinde 80        2627 AG  Delft           0621224103
Terug naar de inhoud